Dubrovnik na EU tjednu regija i gradova u Bruxellesu

U Bruxellesu je nadavno u tijeku manifestacija „Otvoreni dani 2014“ (europski tjedan regija i gradova)  i to u organizaciji Odbora regija te u suradnji s Europskom komisijom i Europskim parlamentom.

Uz sudjelovanje Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne razvojne agencije DUNEA i Predstavničkog ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu, nije izostao ni veliki obol naših eurozastupnika.

Manifestacija je popraćena raznovrsnim programom na kojemu je - uz naše europarlamentarce - sudjelovao i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Dubrovačko-neretvanska županija na europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Kameni spavači 

Međunarodna izložba  „Stazama stećaka“ otvorena je u EP-u u suradnji Ureda voditeljice HDZ-ove delegacije Dubravke Šuice i Regionalne razvojne agencije Dubovačko-neretvanske županije - DUNEA. Ovaj međunarodni projekt, koji financira Europska komisija, omogućio je obradu lokaliteta (nekropola) stećaka Novakovog greblja u Čepikućama, Bijači kod Ljubuškog (BiH), te po jednog u Srbiji i Crnoj Gori. Važnost ove izložbe istaknuo je župan Dobroslavić, podastrijevši podatak da su dvije lokacije nominirane za popis UNESCO-vog fonda svjetske baštine.

Stećci su kameni nadgrobni spomenici kasnoga srednjega vijeka zapadnog Balkana. Obično označavaju jedan, ali ponekad i više grobova. Nazivaju ih još i bilizi, mramorovi, kamci, grčka, rimska, svatovska ili divovska groblja i sl. Nalazimo ih na području današnje Bosne i Hercegovine, zapadne Srbije, Crne Gore, Kosova, te središnje i južne Hrvatske. Pretpostavlja se da ih je do danas sačuvano oko 70000 na oko 3300 lokaliteta, s tim da je moguće da je taj broj lokaliteta i veći, a ovi se podaci odnose na zadnje popise stećaka objavljene 80-ih godina 20. stoljeća.

"Stećak je za mene ono što nije za druge, ono što na njem i u njemu nisu drugi unijeli ni znali da vide. Jest kamen, ali jeste i riječ, jest zemlja, ali jeste i nebo, jeste materija, ali jeste i duh, jest krik, ali jeste i pjesma, jest smrt, ali jeste i život, jest prošlost, ali jeste i budućnost." Mak Dizdar

Izradile vrijedne dubrovačke ruke

Istodobno, na istoj lokaciji, pod nazivom „Voštani brodovi“, otvorena je izložba jedinstvenih u svijetu voštanih maketa dubrovačkih brodova i galija, autora Tončija Jonjića. Trgovina, a brod kao njezino glavno uporište, bila je pokretač razvoja srednjovjekovnog Dubrovnika. Stoga je model broda karake i galijuna korišten kao motiv i inspiracija ovog izvornog suvenira. Dubrovnik je upravo po njima bio prepoznat u svijetu, no danas je pomalo zaboravljen.

Konferencija o Jadransko-jonskoj strategiji

Program europskog tjedna regija nastavljen je u EP-u na konferenciji „Uloga regija u provedbi EU Strategije za Jadransko-jonsku regiju“, a domaćin je bio eurozastupnik Andrej Plenković, zajedno sa županom Dobroslavićem i eurozastupnicom Šuicom. Dobroslavić (ujedno i član Odbora za regije) otvorio je konferenciju te istaknuo važnost suradnje županije u okviru Jadransko-jonske makroregije koja obuhvaća 70 milijuna stanovnika. Založio se, također, za provedbu zajedničkih projekata te osiguravanje sredstava u posebnoj proračunskoj liniji EU za Strategiju Jadransko-jonske regije.

Posebna je uloga obalnih županija, gradova i općina u višerazinskom upravljanju Strategijom i u provedbi njena četiri stupa: plavom rastu, povezivanju regije, kvaliteti okoliša i održivom turizmu. Od velike je važnosti bolje prometno povezivanje država sudionica, a posebice izgradnja Jadransko-jonske autoceste koja bi imala izuzetno pozitivan utjecaj na gospodarski razvoj država sudionica.

Neretvanski mandarini ispred Europskog parlamenta

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA te ured zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice organizirali su također ispred ulaza u Europski Parlament u Briselu podjelu tone mandarina iz doline Neretve, kako bi ukazali na problem s kojim su se, zbog zabrane uvoza u Rusiju, suočili proizvođači mandarina.

Dijeleći europarlamentarcima i zaposlenicima Parlamenta, kao i članovima Odbora regija te predstavnicima brojnih institucija EU-a, za prvoklasne mandarine trazio se stol u Europskoj uniji.

Otvoreni dani regija, kada se u Briselu okupi veliki broj političara i donositelja odluka, idealna su prilika za dodatno skretanje pažnje na ovaj problem, a Europska unija već je osigurala sredstva za subvencioniranje neprodanih mandarina.

Akcija je naišla na opće odobravanje i u jednom je trenutku čitav trg ispred Europskog parlamenta bio u narančastim bojama mandarina, koje su donirali proizvođači iz Neretve.